HIoFK HISTORIA

Ungdom

Under 1950-talet startade HIoFK ett juniorlag för pojkar upp till 18 år i ÅFF:s regi. Seriespelet var koncentrerat till Ö-viksområdet och innebar 8-12 matcher/år inklusive DM-spel. Under slutet av detta årtionde blev det även pojklagsspel upp till 16 år. (Cykeltransport till de närmaste bortamatcherna. Taxi däremot till exv Husum och Köpmanholmen). Detta seriespel var dock oftast arrangerat av lokaltidningen, vilket innebar att en duktig pojkspelare i en förening kunde också representera en annan förening – som junior. From 1960 sköttes även dessa serier av ÅFF och då kunde den aktive enbart representera en förening. Under 60-talet växte även seriespel för yngre spelare. Flickor fick vänta ytterligare närmare 15 år innan det blev något seriespel i ÅFF:s regi för dem. 

Lasse Sjödin (fö mormorsbror till Sofia Jakobsson) och duktig spelare i HIoFK:s A-lag på 1950-talet började intressera sig för tränarrollen och fotbollsutvecklingen i föreningen och gick bla en kurs på Bosön tillsammans med Italienproffsen Gunnar Nordahl och Nils Lidholm!!! Han startade teknikmärkesprov under en sommarmånad och inomhusträning för spelare 12-16 år en gång i veckan i Krokstaskolan under februari- april. Det finns lite textunderlag, som han lämnat efter sig. Vi väljer att redovisa några rader från 1960 och pojklaget: ”HIoFK hamnade på en 2:a plats i serien. En strålande prestation i synnerhet med tanke på de få träningstillfällen (pga ledarbrist), som erbjöds spelarna i jämförelse med övriga deltagande lag i serien. Av 10 matcher förlorades endast 2 st båda med 0-1 mot FV i serie- respektive DM-spel. Inte lika glädjande för Hägglunds fotbollsverksamhet är att FV till 3/11-delar bestod av Gullängetgrabbar, som i år gick över till FV. Det står nu tydligt för de s.a.s följer ungdomsfotbollen från insidan, att dessa stora fotbollstalanger, som nu råkar finnas i Gullänget – måste tas om hand på ett bättre sätt. Flera intresserade ledare/ungdomsfostrare behövs för rationellare träning och samling kring denna idrott, som borde kunna utövas och avnjutas på hemorten. Av de 14 grabbar, som deltagit i pojklaget, blir endast 2 st för gamla för att vara med i nästa säsong”!

Tyvärr blev Lasse Sjödin själv spelande tränare i Solberg kommande säsong. Efter Lasse blev Allan Signal (en av flera ledare) den mest drivande kraften inom ungdomsfotbollen i HIoFK under 60-talet, som växte ytterligare och levererade många talanger till distriktslag och HIoFK:s representationslag.       

Gullängetlaget Flamengo gratuleras av FV:s ordförande Ragge Mosche till andra eller tredje seriesegern i FV:s ”kvartersfotboll”. Fr.v Reidar Karlsson (-45), Anders Sellin (-45), Stig Arnmark (-45), Lars Öberg (-45), Olov Östberg (-45), Jan Eriksén (-46), Sam Forslund (-45). Alla spelare blev senare A-lagsspelare i HIoFK utom Anders och Sam, som sadlade om och fortsatte som musiker. Året innan deltog även Ingvar Forslund (-44), Hasse Andersson-Tjörneryd (-44) och Lennart Lundsten (-44) i laget Flamengo. Lennart blev också A-lagsspelare i HIoFK, medan Ingvar och Hasse fortsatte i FV from 1960 tom juniorlaget. Även Reidar blev FV:are 1960  innan han återvände till moderklubben 1966. 

1973 Vi hittade en bild med pojklaget f. 56 – 59. Tillbaka som ledare var Lars Sjödin och Hans Bergström.

P70 var ett framgångsrikt lag i både DM- och seriespel liksom F 71.

1986 För fösta gången arrangerade HIoFK, (med Domus Sport) en fotbollskola på Bussbyvallen för ungdomar 7 – 12 år. Kerstin Lindberg var huvudansvarig.

1987 F 75 segrare i Själacupen. Inte visste vi då, att de fanns 4 spelare i truppen, som inom 12-20 år kom att spela om SM-, EM-, VM- och OS-medaljer och få individuella utmärkelser inom sina respektive idrotter. Anna Wretman (innebandy – tyvärr ingen OS-gren), Ann Louise Edstrand (ishockey) samt Malin Moström och Frida Östberg (fotboll).

P77 Bild och text i årsberättelse – 87   

P78 Bild och text i årsberättelse -87 Hela finalen finns på film.

Klubben har bilder på alla ungdomslag, som deltog i Hägglundsungdomarnas kalenderlotteri för dig, som vill ha en nostalgitripp.

1990 P77, F77, F76 och F75 samtliga vinnare  i DM på Bussbyvallen

1993 Jennie Dahlberg och Frida Östberg är med i det Ångermanländska 17-årslag, som vinner Kommunal Cup i Sverige (JSM-status). Finalen 3-1 mot Skåne. 

Bild HIoFK-spelarna x-märkta på bilden

1995 Herrjuniorerna vinner JDM för tredje året och tar hem vandringspriset för alltid, som instiftades av Berndt Löfgren, ÅFF, för att stimulera fortsatt satsning från pojklag till seniorlag.

2001 Malin Moström-stipendiet instiftades detta år och skall utdelas årligen till en flickspelaresom är 16 år eller yngre, har fotboll som första idrott, är lovande och ambitiös och är ett föredöme för andra ungdomar. Stipendiet kan utdelas till samma person fler år än ett.

Stipendiater har genom åren tilldelats (tom 2022): Emmeli Öhgren, Anna Nilsson, Sandra Lindé, Sofia Jacobsson, Emeli Mäkälä, Matilda Niemi, Linda Mohlin, Maja Sundquist, Cornelia Byström, Alva Forslund, Elin Bergström, Miriam Mazouz, Sofia Eriksson, Maja Lindfors…