HIoFK HISTORIA

Verksamhetsåren 1980-1994

1980 Föreningen fick nu anställd personal på kansli och vaktmästeri, vilket också blev en mycket bra backup till olika arrangemang de närmaste 20 -30 åren.

1985 50-årsfirande för HIoFK genomförs på Gnistan. Damlaget i fotboll läggs ner efter höstsäsongen enligt sektionen pga för få spelare och dålig ekonomi. Däremot skall flickfotbollen kvarstå upp till 16 års ålder.

1986 Herrarna representationslag åker ur div 4 och skall kommande år spela i div 5 för första gången sedan 1963. Sejouren blev bara ettårig.

Första året HIoFK arrangerar Fotbollsskolan för ungdomar på Bussbyvallen. Kerstin Lindberg ansvarig 

1987 Invigning av den nya utformningen av Bussbyvallen. Hammarby motståndare i invigningsmatchen. Nu har föreningen 2,5 gräsplaner, en grusplan med elbelysning. Fyra omklädningsrum, två domarrum, en samlingslokal, en bastu, förrådsutrymmen, ett garage samt en grusplan vid Ängetskolan. Senare utbyggt omklädningsrum med skyddsrum och till totalt 6 omklädningsrum. 

Beslutades att vara med i ett samarbete i Ö-viksfotbollen för bildande av ett elitlag för herrfotbollen: Örnsköldsviks Fotbolls Förening (ÖFF).

1989 Beslut att åter starta ett damlag kommande år i HIoFK:s regi.

1990 Premiär för spillvärmeplan – Energivallen. Ett arbete tillsammans med Modo, Själevad, kommunen och HIoFK.

ÖFF läggs ner pga ekonomiska problem. HIoFK tar över spelare och platsen i div 3, men det blir bara två säsonger i den divisionen, så är det dags för div. 4 igen.

HIoFK arrangerar UDM i fotboll med enbart finalerna samma dag. Det är tradition sedan dess att alla UDM -finaler spelas samma dag och plats. Att sedan HIoFK vann de fyra finaler de var kvalificerade för (P77, F77; F76 och F75) gjorde inte dagen sämre.

Reportage och bilder på F77, F76 och P77, bilagt foto på F75 

1990-1995 Gunnar Nordahls Veterancup arrangeras på Bussbyvallen med cupspel under en helg. Hammarby stod oftast som vinnare.

1991 Kansliet flyttar till Tjärnströmska huset Björnavägen 88. ÖA skriver om Gullängets största folkrörelse, som sysselsätter 440 ungdomar i området.

Andreas Elfving ”uppvuxen” på Bussbyvallen, men nu på fotbollsgymnasium i Sundsvall blir första manlige HIoFK-produkt att nå landslagsuppdrag. Det blev tre matcher i juniorlandslaget.

1993 AIK, Solna genomför ett träningsläger på Bussbyvallen i HIoFK:s regi och det blir också en match på Skyttis.

Flick- och damlag vinner F16 DM och junior-DM samt B-lagsserien och div 3 och spelar kommande år i 2:an. 

1993 flick-damlag

Tyvärr blev sejouren i 2:an bara ettårig. Som enda nykomling i en 10-lagsserie, räckte inte en 8:e plats till för att vara kvar denna serie.

1994 efter denna säsong lämnar Malin Moström och Frida Östberg HIoFK för Umeå IK. Där blev det så småningom SM-segrar, landslagsspel i EM, VM och OS samt Europacupvinster.

Femdagars/O-ringen arrangeras i Ö-vik detta år. Framför allt är orienteringssektionen involverad, men även resten av föreningen blir engagerad.